Loodglas veterinaire kliniek
De blootstelling aan bepaalde stralingen brengt verschillende gevaren met zich mee, zowel voor mensen als dieren. Loodglas kan deze stralingen tegenhouden doordat het een grote hoeveelheid lood bevat. Het stralingswerende glas komt vaak voor in ruimtes waar bijvoorbeeld röntgenfoto’s of MRI-scans worden gemaakt. Denk hierbij aan ziekenhuizen, laboratoriums, tandartspraktijken en veterinaire klinieken.
Röntgenstraling in een veterinaire kliniek
In veterinaire klinieken wordt röntgenstraling gebruikt om lichaamsdelen van dieren in beeld te brengen, om bijvoorbeeld botbreuken, gewrichtsproblemen en erfelijke aandoeningen te onderzoeken.
Ook kunnen de longen of ingewanden in kaart gebracht worden, om bijvoorbeeld te kijken of een dier een vreemd voorwerp heeft opgegeten. Bij huisdieren zoals honden en katten wordt röntgenonderzoek vaker ingezet om tijdens de zwangerschap het aantal pups of kittens vast te stellen.
Waarom loodglas in een veterinaire kliniek?
Het is belangrijk dat zowel mensen als dieren in veterinaire klinieken goed beschermd worden tegen stralingen. Loodglas zorgt voor een optimale bescherming tegen röntgenstraling. Het stralingswerende glas maakt het niet noodzakelijk om de ruimte te verlaten wanneer er bijvoorbeeld een scan gemaakt wordt. Vooral bij het maken van röntgenfoto’s van dieren is dit van groot belang, omdat die weleens onverwachtse bewegingen kunnen maken. De dierenarts kan achter het loodglas gaan staan en het dier goed in de gaten houden.
Wanneer is stralingsbescherming in veterinaire klinieken verplicht?
Stralingsbescherming in een veterinaire kliniek is verplicht voor het personeel dat dagelijks in aanraking komt met röntgenstraling waardoor het schadelijke gevolgen kan aanbrengen. Voor de dieren zelf is röntgenstraling vaak niet schadelijk, omdat ze er niet frequent mee in contact komen.
Verschillende diktes loodglas
Hoeveel röntgenstraling vrijkomt is afhankelijk van het soort weefsel dat onderzocht wordt en het soort onderzoek. Hier moet de dikte van het loodglas op aangepast worden. De hoeveelheid straling dat kan worden tegengehouden is afhankelijk van de dikte en loodwaarde van het stralingswerende glas. Röntgenglas denkt hierover graag mee en biedt een passende oplossing op maat.
Röntgenglas heeft verschillende soorten loodglas in het assortiment, waaronder RD30 en RD50, met een loodwaarde van 0.5mm Pb. tot 6.2mm Pb.
Neem contact op voor advies op maat
Wilt u meer weten over welk type loodglas geschikt is voor uw veterinaire kliniek? Wij helpen u graag met een advies op maat. Ook kunt u bij ons terecht voor een advies omtrent andere vormen van stralingsbescherming, zoals kozijnen en wanden in het interieur.
Wij zijn bereikbaar via +31 493 472 399 of laat u gegevens achter in onderstaand contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Ontvang een vrijblijvende offerte
Wij bellen u terug
Advies of andere vragen? Laat het ons weten en wij helpen u aan een passende oplossing.