Loodglas ziekenhuis

In ziekenhuizen wordt veel gewerkt met diagnoseapparatuur en therapietechnieken waarbij straling vrijkomt. Deze straling kan een schadelijk effect hebben op de gezondheid van patiënten en medewerkers. Ter bescherming is het daarom noodzakelijk om loodglas aan te brengen in het interieur van ziekenhuizen.

Wij leggen je precies uit waarom en in welke situaties loodglas noodzakelijk is en ook welke soorten loodglas beschikbaar zijn.

Waarom loodglas?

Gemiddeld vangen Nederlanders jaarlijks een dosis van zo’n twee stralingseenheden (millisievert) op. Deze natuurlijke vorm van straling wordt ook wel achtergrondstraling genoemd en is afkomstig van de grond, ruimte en de zon.

Door beeldvormende technieken in het ziekenhuis zoals röntgenfotografie, radiotherapie en PET-scans kan er naast deze achtergrondstraling nog een extra dosis straling bovenop komen. Bij een PET-CT-scan vangt een patiënt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 10 millisievert op.

De ioniserende straling van zo’n scan kan de atomen van patiënten veranderen en dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom is het gebruik van stralingsbescherming verplicht en is werken met röntgenstraling aan strenge regels gebonden.

Loodglas biedt bescherming tegen röntgenstraling en voorkomt dat patiënten naast natuurlijke straling extra ioniserende straling opvangen.

Wanneer loodglas?

In ziekenhuizen wordt veel gebruik gemaakt van technieken waarbij straling vrijkomt. Het is belangrijk dat loodglas wordt verwerkt in ruimtes waar dit soort behandelingen worden uitgevoerd. Hieronder een overzicht van afdelingen en scans waarbij stralingsbescherming noodzakelijk is:

Ziekenhuisafdelingen

  • Nucleaire Geneeskunde
  • Urologie
  • Cardiologie
  • Radiologie

Scans

  • PET-scans
  • CT-scans
  • Röntgenfoto’s

Toepassing van loodglas

Om voor goede bescherming te zorgen, is het van belang dat er lood verwerkt is in allerlei onderdelen van het interieur van een ziekenhuis. Naast loodglas dient er ook lood verwerkt te worden in wanden, deuren en kozijnen. Röntgenglas levert loodglas, maar adviseert ook over de overige stralingwerende onderdelen in het interieur van ziekenhuizen.

Verschillende soorten loodglas

Bij Röntgenglas zijn verschillende soorten loodglas verkrijgbaar. Loodglas kan verschillen in loodwaarde. Een hoge loodwaarde kan een hogere dosis ioniserende straling (millisievert) weren. Met toename van de loodwaarde, neemt ook meteen de dikte en het gewicht van het glas toe. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten loodglas die beschikbaar zijn bij Röntgenglas.

Type Loodglas Loodwaarde Glasdikte Gewicht
Röntgenglas RD30 0.5 mm Pb. 6 mm 20 Kg/m²
Röntgenglas RD50 1.5 mm Pb. 5 – 7 mm 33 Kg/m²
Röntgenglas RD50 2.1 mm Pb. 7 – 9 mm 43 Kg/m²
Röntgenglas RD50 2.6 mm Pb. 8.5 – 10.5 mm 51 Kg/m²
Röntgenglas RD50 3.1 mm Pb. 10 – 12 mm 59 Kg/m²
Röntgenglas RD50 3.6 mm Pb. 11.5 – 14 mm 66 Kg/m²
Röntgenglas RD50 5.0 mm Pb. 16 – 19 mm 91 Kg/m²
Röntgenglas RD50 6.2 mm Pb. 20 – 23 mm 112 Kg/m²

Neem contact op voor advies op maat

Meer weten over welk type loodglas geschikt is voor het interieur van het ziekenhuis van uw project? Onze adviseurs helpen u graag verder met een advies op maat.

Neem contact met ons op via +31 493 472 399 of laat uw gegevens achter in onderstaand formulier en wij bellen u terug. Ook als u direct een offerte op wilt vragen. Wij helpen u graag verder met uw project.

Vragen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Wij bellen u terug

Laat ons u terugbellen.

Advies of andere vragen? Laat het ons weten en wij helpen u aan een passende oplossing.

Contact

Neem snel contact op