In Blog

Het is algemeen bekend dat te veel blootstelling aan röntgenstraling schadelijke effecten kan hebben op het menselijk lichaam. Straling verhoogt bijvoorbeeld de kans op mutaties van cellen.

Voert u regelmatig röntgenonderzoek uit of ondergaat u weleens een röntgenonderzoek? En bent u benieuwd wat de mogelijke risico’s hiervan zijn? In deze blog vertellen wij meer over wat röntgenonderzoek precies inhoudt en welke risico’s het met zich mee kan brengen.

Wat is röntgenonderzoek?

Röntgenonderzoek wordt voornamelijk toegepast in ziekenhuizen, laboratoria, tandartspraktijken en veterinaire klinieken. Tijdens een röntgenonderzoek wordt een foto gemaakt van de ‘binnenkant’ van het lichaam. Dit wordt gedaan door middel van straling die dwars door het lichaam heen gaat. De patiënt zelf voelt hier niks van de röntgenstraling.

Röntgenonderzoek wordt ingezet om een diagnose vast te stellen bij mensen en dieren. Denk hierbij aan diagnoses van gebitsproblemen, tandontstekingen, botbreuken of bijvoorbeeld het inzichtelijk maken van een ingeslikt voorwerp. Op de foto’s zijn de eventuele afwijkingen zichtbaar.

De risico’s van röntgenonderzoek

De risico’s van röntgenonderzoek voor patiënten zijn nihil. De hoeveelheid straling die vrijkomt bij een röntgenonderzoek is gelijk aan de dosis die iemand oploopt tijdens een vliegreis van ongeveer 12 uur. Doordat een patiënt normaliter niet frequent in aanraking komt met röntgenstraling, zal die er geen schadelijke gevolgen van ondervinden.

Voor iemand die dagelijks röntgenonderzoek uitvoert, zoals dierenartsen, laboranten, tandartsen en radiologen, kan de straling daarentegen wel risico’s met zich mee brengen. Frequente blootstelling aan straling is namelijk niet bevorderlijk voor de gezondheid. Beschermingsmaatregelen zijn dan ook noodzakelijk.

De risico’s van röntgenonderzoek zijn afhankelijk van de soort straling, de hoeveelheid straling die vrijkomt en hoe lang en frequent iemand in contact is met straling. De mogelijke risico’s die verbonden zijn aan overmatige blootstelling met röntgenstraling zijn als volgt:

DNA in lichaamscellen beschadigen

Röntgenstraling kan het DNA beschadigen. Te veel ioniserende straling kan namelijk de opbouw van atomen veranderen. Wanneer beschadigd DNA niet goed hersteld wordt, kan dit op langere termijn kanker veroorzaken. Dit gevolg is echter pas over tientallen jaren merkbaar en het risico hierop is onder normale omstandigheden zeer klein.

Risico’s tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan röntgenstraling daarnaast schadelijk zijn voor het ongeboren kind, met name in de eerste 20 weken. In dit stadium van de zwangerschap is de jonge vrucht nog extra gevoelig en groeit het weefsel in snel tempo. Ioniserende straling kan dan bijvoorbeeld innestelingsproblemen en aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het is daarom zeer belangrijk dat zwangere vrouwen, of vrouwen die vermoeden zwanger te zijn, dit aangeven bij de behandelende arts.

Veiligheidsmaatregelen tegen röntgenstraling

Doordat er verschillende risico’s verbonden zijn aan röntgenonderzoek wordt er continue nagegaan of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Wanneer besloten wordt om röntgenonderzoek uit te voeren zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen om de aanraking met röntgenstraling te beperken, waaronder beschermende kleding, zoals loodschorten.

Daarnaast kan het interieur ook stralingswerend gemaakt worden door bijvoorbeeld stralingswerende gordijnen, loodschermen of röntgenglas.

Röntgenglas zorgt voor een optimale bescherming tegen röntgenstraling, waardoor er een veilige werkomgeving gecreëerd wordt. Met röntgenglas kan de arts tijdens het maken van een scan evengoed volledig zicht houden op de patiënt.

Advies op maat

Röntgenglas is gespecialiseerd in de productie en onderhoud van röntgenglas. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van röntgenglas in uw situatie? Neem dan contact met ons op voor een advies op maat.

Wij zijn bereikbaar via +31 493 472 399 of laat jouw gegevens achter in ons contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

Recent Posts