In Blog

Het is algemeen bekend dat te veel blootstelling aan röntgenstraling schadelijke effecten kan hebben op het menselijk lichaam. Straling verhoogt bijvoorbeeld de kans op mutaties van cellen.

In deze blog lichten we toe waarom bescherming precies nodig is en hoe u uzelf en uw personeel en patiënten het beste kunt beschermen tegen röntgenstraling.

Achtergrondstraling

Als het gaat over röntgenstraling hoort u veelal de negatieve effecten ervan. Wat veel mensen echter niet weten is dat we in het dagelijks leven constant worden blootgesteld aan ioniserende straling. Deze straling, ook wel achtergrondstraling genoemd, is afkomstig van natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld de zon, het universum en de bodem. De hoeveelheid achtergrondstraling varieert van plaats tot plaats en ligt in Nederland rond de 2,6 mSv/jaar. Deze hoeveelheid straling is niet schadelijk voor het menselijk lichaam.

Kunstmatige stralingsproductie

Naast natuurlijke achtergrondstraling worden mensen met name in de gezondheidszorg en wetenschap vaker blootgesteld aan kunstmatig geproduceerde straling. Deze vorm van straling komt bijvoorbeeld vrij door beeldvormende technieken. Dit soort technieken worden ingezet voor onderzoeksdoeleinden om diagnoses te stellen, denk hierbij aan een CT-scan of röntgenfoto. De hoeveelheid straling die vrijkomt tijdens het onderzoek is in principe zo klein dat het geen directe schadelijke gevolgen heeft. Bovendien weegt het medische nut ervan op tegen de geringe nadelen.

Wanneer is bescherming nodig?

Röntgenstraling heeft pas negatieve effecten op de gezondheid wanneer iemand er vaker mee in aanraking komt in een korte periode. Precies om deze reden is bescherming voor medisch personeel noodzakelijker dan voor patiënten. Simpelweg omdat een patiënt waarschijnlijk minder frequent te maken heeft met röntgenonderzoek dan bijvoorbeeld een radioloog, die dagelijks röntgenfoto’s maakt.

De hoge frequentie van blootstelling aan straling maakt het voor mensen in de gezondheidszorg belangrijk om zich goed te beschermen.

Locaties waar kunstmatige straling vrijkomt

Een aantal locaties waar personeel te maken krijgt met kunstmatig geproduceerde röntgenstraling zijn:

Beeldvormende technieken

Bij onderstaande beeldvormende technieken komt röntgenstraling vrij en is bescherming belangrijk:

  • PET-scans
  • CT-scans
  • Röntgenfoto’s

Bescherming tegen röntgenstraling

Er zijn verschillende mogelijkheden om uzelf en anderen te beschermen tegen röntgenstraling. Zo bestaat er beschermende kleding en zijn er veel mogelijkheden om interieur stralings-proof te maken. Hieronder worden een aantal opties van stralingsbescherming verder toegelicht.

Beschermende kleding

Om het lichaam te beschermen tegen ioniserende straling is er speciale stralingswerende kleding ontwikkeld. In dit soort kleding is een bepaalde loodwaarde verwerkt waar straling niet doorheen kan. Zo zijn er röntgenschorten voor zowel patiënten als medisch personeel en zijn er röntgenhandschoenen voor bijvoorbeeld chirurgen.

Ook voor particulieren is antistralingskleding verkrijgbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lood verwerkt in zwangerschapskleding of babykleding.

Interieur dat beschermd tegen röntgenstraling

Naast beschermende kleding bestaat er ook de mogelijkheid om uw interieur stralingswerend te maken. Hieronder enkele opties:

  • Stralingswerende lamelgordijnen
  • Loodschermen
  • Röntgenglas
  • Lood verwerkt in wanden, deuren, kozijnen,  doorgeefkasten, etc.

Vraag om advies op maat

Wilt u graag weten of bescherming tegen röntgenstraling noodzakelijk is in uw situatie? Vraag ons dan geheel vrijblijvend om advies op maat. Wij stellen uw gezondheid voorop.

Neem contact met ons op via +31 493 472 399 of laat uw gegevens achter in ons contactformulier en wij komen er zo spoedig mogelijk op terug.

Recent Posts